>Bitàcora

Bitàcora

79 - L'evolució de la percepció de les identitats digitals [24-06-2009]

Els continguts de la primera exposició sobre identitat digital romandran a la web: http://expovirtual.identitatdigital.net/.

Fa més d'un any vam presentar en societat l'exposició “Identitat Digital, I tu, qui ets a Internet?”, i al seu amfitrió, en Josomid. L'exposició va ser organitzada per l'Obra Social “SA NOSTRA” amb la col·laboració de la Fundació iBit i el suport d'IB3 Televisió i Ràdio.

Un any abans, des de maig de 2007, les dues comissàries de l'exposició, Margalida Castells i Bel Llodrà, vàrem fer un treball de recerca per documentar i referenciar tots els continguts de l'exposició. Aleshores hi havia molt poques referències sobre el concepte de la identitat digital i encara menys sobre la reputació digital, i la majoria d'aquestes es trobaven en anglès.

Avui,  més de dos anys després, si cerques a la xarxa “identitat digital”  o “identidad digital” hi ha més de 80.000 resultats de cerca a Google. Molts d'aquests resultats fan referència a la representació de la persona a través de la participació a la xarxa, la personalitat i imatge que transmet mitjançant diferents interaccions a partir del rastre digital que hom va deixant. Abans que es popularitzàs aquesta forma d'entendre la identitat digital, els resultats de les cerques només feien referència a la identificació de la persona, de l'usuari, però no a la imatge pública que desprèn.

La majoria de les publicacions sobre identitat digital estan datades a partir del maig de 2008, coincidint amb la inauguració de l'Exposició sobre Identitat Digital. El concepte 'identitat digital' s'ha convertit en un tema d'actualitat i no hi ha setmana que algun mitjà de comunicació no se'n faci ressò.

No tan sols el concepte d'identitat digital s'ha convertit en un aspecte a tenir present i cuidar, síno que amb aquest concepte n'hi van associats d'altres com “visibilitat” i “reputació online” o “reputació digital”. El primer concepte, “visibilitat” fa referència a tècniques per donar-se a conèixer i estar present a la xarxa perquè altres et puguin trobar i reconèixer. El segon, “reputació a Internet” fa referència a la imatge que un desprèn i la valoració que en fan els altres, que condueix a estudiar pautes per poder gestionar la reputació digital.

Dos anys després de ser concebuts, els continguts utilitzats per l'exposició “Identitat Digital, I tu, qui ets a Internet?” encara són vigents. Poden canviar les tecnologies, els espais virtuals, que es podran fer encara més sofisticats o més populars, però les bases per gestionar i preservar la identitat digital seran les mateixes que sorgiren amb els inicis d'Internet, amb els primers grups de notícies d'USENET. Ara ja no només hi ha paraules, també hi ha imatges, vídeos i avatars, això vol dir que la personalitat a Internet no només es dibuixa mitjançant els textos síno també amb les representacions gràfiques reals o simulades.

Encara que fa dos anys hi hagués poca informació sobre el concepte 'identitat digital' i ara n'hi ha molta, fins el punt que un potser no sàpiga per on començar a documentar-se, sempre podrà recuperar online els continguts, encara vigents, utilitzats en la primera exposició sobre identitat digital que va itinerar a Mallorca, Menorca i Eivissa.

L'exposició virtual permanent “Identitat Digital, I tu, qui ets a Internet?” es pot visitar en castellà i català en aquesta web: http://expovirtual.identitatdigital.net/.

Bel Llodrà Riera
Coordinadora Àrea Comunicació Digital
Fundació IBIT

Activitats relacionades

  • 26-10-2010 - Identidad y Reputación Digital al II Congreso Internacional Menores en las TIC  [+]
  • 24-09-2009 - Tallers sobre identitat i reputació digital a Gijón [+]
Tornar